Redan för ca 9.000 år sedan fanns det tecken på stenåldersjägare i Ötztal. Området brukade vara betesmarker. De första bosättarna i området omkring Sölden kom från Inntal-dalen och den nedre delen av Ötztal. Gamla dokument från 1100-talet visar att omkring 550 människor bodde i området, och hade kommit dit från Donau-området.
På 1400-talet fanns det många bondgårdar i området vid Sölden och floden Ötztaler Ache som rinner genom byn. Det hårda livet och de svåra levnadsförhållandena under vintern gjorde att många utvandrade från området och de flesta gårdarna övergavs. Några av de gamla gårdsbyggnaderna finns dock kvar än idag och används som skydd och förvaring uppe i bergen. Ett exempel är gården Rofenhöfe nära byn vent.
År 1830 beslöt man i Sölden att förbjuda fler bröllop och bildandet av fler familjer på grund av den obrukbara jorden och det hårda klimatet, som gjorde det svårt att uppfostra barnen och ge familjerna mat på bordet. Detta förbud avskaffades dock 1850, men trots den blomstrande linindustrin och boskapsuppfödning blev många invånare i Ötztal tvungna att emigrera till Amerika, medan andra reste till Tyskland eller Schweiz för att söka jobb. Många barn från fattiga gårdar i bergen omkring Sölden skickades för att arbeta på tyska gårdar istället som "Schwabiska barn".
Clemens Franz Xaver - greve av Westfalen – var på mitten av 1700-talet en tidig pionjär inom turismen, och tog med sig många aristokratiska familjer och vänner till det vackra Ötztal-området, där de ofta spenderade sin sommarsemester. Det alpina området nära Sölden blev också populärt bland alpinister och bergbestigare.
En av de ledande figurerna var Franz Senn, "Glacier Priest", som var en av de grundande medlemmarna av den mycket erkända tyrolska bergsguideskolan. Många bergsstugor byggdes under den här perioden och år 1903 blev huvudvägen genom dalen klar. Vägen gick från Ötztal Bahnhof till Sölden, och det var en stor milstolpe för turismen i området. Lokala gästgivare började snabbt att trycka sina första broschyrer för att främja turismen i Ötztal. Den berömda konstnären Albin Egger Lienz besökte dalen första gången år 1904 och tillbringade alla sina semestrar i området fram till 1923.
År 1911 öppnades den första skidklubben i Sölden och under kommande år hölls de första alpina skidåkningstävlingarna. Under 1920-talet blev skidsporten allt viktigare för Sölden, och skidområdet Hochsölden blev tillgängligt för vinterturismen. Även i de närliggande byarna Obergurgl och Vent öppnades de första små skidområdena. År 1930 registrerade man i Sölden inte mindre än 88 000 övernattningar, dock var 90% av dem övernattningar under sommaren.
År 1933 föll antalet turister plötsligt, då det tyska riket införde en deposition på tusen riksmark för alla tyskar som ville komma in i Österrike. Det var en katastrof för den välmående turistsektorn i Ötztal. År 1938 blev Österrike annekterat av det tyska riket, något som underlättade situationen för bönderna och de arbetslösa i dalen – men bara under en kort tid. Ett år senare, år 1939, dog många soldater från Ötztal i andra världskriget, som medlemmar av de tyska trupperna.
Omedelbart efter andra världskriget år 1948 öppnades den första stolliften, som gick upp från Sölden till Hochsölden, och liftföretaget Bergbahnen Sölden bildades. Det var inte alla delar av liften som var helt nya – många av delarna (t.ex. svänghjul och motor) tillverkades av tidigare militärutrustning. De 42 stolparna som bar liften var tillverkade av trä, och liften hade en kapacitet på 120 personer per timma!
År 1953 invigdes Hohe Mut-liften, och 1975 byggdes Acherkogel-gondolen. Skidåkarna från Sölden fick nu tillgång till området kring glaciären.
Sommaren 1982 öppnades Tiefenbach-glaciären i Sölden. Världspressen satte sitt fokus på Ötztal den 19:e september 1991, då det mumifierade liket av "Ötzi" (ismannen) - befriades från den eviga isen.
Sedan 1993 har Sölden varit värd för säsongspremiären av ”Alpine Ski World Cup”, som i början skedde vartannat år, men från år 2000 hålls loppen varje år.
År 1998 öppnade Sölden liftarna ”Golden Gate to the Glacier"som förbinder Rettenbach-glaciären med skidområdet Hochsölden.
2006 slogs de tidigare turistmyndigheterna i Haiming-Ochsengarten, Sautens, Oetz, Umhausen-Niederthai, Längenfeld, Sölden-Vent och Obergurgl/Hochgurgl samman till ÖTZTAL TOURISMUS – en allmän förening som främjar hela ”Ötztal”-dalen med gemensamma insatser och marknadsföring. Skidturismen är idag dalens viktigaste inkomstkälla och sysselsättning.
Tillbaka till toppen